dijous, 8 de gener del 2015

ENS ALFABETITZEM!

Actualment, les noves tecnologies estan a l’abast de tothom i qualsevol persona pot enriquir-se per mitjà d’aquests avenços digitals. Tot i així, sempre hem estat multialfabetitzats?

Anys enrere, estar alfabetitzat significava dominar la lectoescriptura i tenir cultura general.  Per tant, gràcies a aquests aspectes la societat es podia desenvolupar de forma mínimament eficaç en el món que el rodejava.

Tot i així, els conceptes varien en la societat segons un determinant moment i context històric en el que influeixen, entre altres, els avenços tecnològics. És per aquest motiu que actualment s’està introduint el concepte de multialfabetització, que consisteix en que un ciutadà sigui capaç de buscar, analitzar, expressar i comunicar informació i coneixement independentment del mitjà i tecnologia empleada, és a dir, ser capaç d’utilitzar les noves tecnologies, dominant el que s’està fent i tenint habilitats per sortir-se’n i, per tant, poder completar el seu domini de l’alfabetització.

En conclusió, anteriorment ser alfabet volia dir dominar la cultura impresa, en canvi, avui en dia a més de dominar aquesta cultura, gràcies a la multialfabetització s’és competent en l’ús intel·ligent i fent un judici crític de les noves tecnologies. És a dir, la multialfabetització implica el domini de la lectoescriptura, el digital, l’audiovisual i la informacional. 

En la següent imatge es mostra què és la multialfabetització i exemplifica l'educació basada en el multialfabetisme:

ACTIVITAT DE L'EDU365

L'Edu365 és un portal educatiu del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que està orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies. Es basa en les infraestructures i serveis de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) i proporciona al professorat un conjunt de recursos i serveis que el poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa segons matèries i etapes, així com eines als alumnes per fer pràctiques, resoldre dubtes o usar pàgines webs.


El logotip del portal és una òliba, perquè l'animal que representa normalment a la deesa grega Atenena (símbol de la intel·ligència i la saviesa) és aquest ocell.



En aquesta entrada, l'objectiu és avaluar una de les activitats d'aquest portal mitjançant una rúbrica, creada en grup a classe, per tal de saber si és un recurs adequat per a treballar amb els infants. Així doncs, avaluarem l'activitat anomenada: JUGUEM AMB LA MÚSICA.



Després d'omplir la rúbrica sobre aquesta activitat, se'n poden extreure les següents conclusions:


Les imatges que utilitza tenen una bona resolució, és a dir, es veuen perfectament, igual que la tipologia, que n'hi ha poca però però és molt clara i llegible. A més, la combinació de colors que utilitza no dificulten la lectura de la informació ni la bona visualització de les imatges. Igual que els àudios, que també tenen una qualitat òptima.
El disseny i la presentació de l'activitat atrau als infants i els motiva a realitzar-la, ja que hi ha moltes imatges i sons, tot i que no es presenten els passos a seguir per a realitzar l'activitat, és a dir, no hi ha instruccions, fet que dificulta la comprensió de l'activitat.



Pel que fa al contingut, és a dir als aspectes que es treballen, cal dir que l'objectiu de l'activitat no es presenta de forma clara i precisa i per tant quan l'infant ha de començar a realitzar-la no sap què ha de fer. També és una activitat que es realitza de manera individual, i per tant no fomenta el treball cooperatiu, però si que proporciona un major grau d'autonomia als infants (tot i que no poden realitzar l'activitat completament sols perquè no mostra les instruccions clares). A més a més, aquesta activitat treballa pocs temes i continguts (les cançons, els instruments, el fort i fluix, etc.), però això pot fer que els infants focalitzin més l'atenció en aquests continguts i aprenguin molt sobre un aspecte enlloc d'aprendre poc sobre molts aspectes. També cal dir que es una activitat que no fomenta la creativitat, ja que tenen les activitats molt marcades i no dona joc a fer volar la imaginació.

Per acabar, respecte l'adequació de l'activitat, cal dir que el grau de dificultat és adient tenint en compte a qui va dirigit, és a dir, els infants poden realitzar-la sense dificultat si no es té en compte que no hi ha instruccions (fet que dificulta la realització de l'activitat). A més, té una finalitat educativa, ja que ensenya alguns continguts educatius presentant-los d'una forma lúdica i divertida.

En definitiva, "Juguem amb la música" és una activitat adequada per treballar continguts musicals amb els infants, però per millorar-la s'haurien d'incloure les instruccions de cada activitat per tal que fos més senzilla de realitzar.